2017 m. balandžio 5 – 8 dienomis Glazge, Jungtinėje karalystėje, vyko tarptautinis mediacijos turnyras

2017 m. balandžio 5 – 8 dienomis Glazge, Jungtinėje karalystėje, vyko tarptautinis mediacijos turnyras
Šių metų balandžio 5 – 8 dienomis Glazge, Jungtinėje karalystėje, vyko tarptautinis mediacijos turnyras, organizuotas Tarptautinės ginčų sprendimo akademijos INADR (angl. International Academy of Dispute Resolution) bei Strathclyde universiteto (Glazgas), kuriame Vilniaus universiteto Teisės fakultetui atstovavo IV kurso studentai Simona Budreikaitė, Ieva Krivickaitė ir Justas Rupšys. Komandą šiam konkursui rengė Teisės fakulteto doktorantai Miglė Žukauskaitė ir Tadas Varapnickas.
 
Šis turnyras kiek kitoks nei tradiciniai tokio pobūdžio studentams skirti konkursai. Jo metu komandos ne tik varžosi tarpusavyje, tačiau, pirmiausia, dalyvauja mediacijos mokymuose. Šiuos mokymus įprastai veda aukščiausio lygio mediacijos profesionalai iš viso pasaulio. Ne išimtis buvo ir šie metai – su studentais savo žiniomis dalijosi tokie mediacijos žinovai kaip Richard M. Calkins, pagrįstai pripažįstamas vienu mediacijos pradininkų JAV, ilgametę praktinę bei akademinę patirtį mediacijos srityje turintys teisininkai H. Case Ellis, Nancy Schultz ir kiti pasaulyje pripažinti mediacijos ekspertai. Mokymų metu nagrinėti įvairūs klausimai, naudingi ne tik paties konkurso metu, tačiau ir praktikoje taikant šį ginčų sprendimo būdą.
 
Pasibaigus mokymams prasidėjo svarbiausia renginio dalis – turnyras, iš viso pasaulio universitetų pritraukęs net 42 komandas, sudarytas iš trijų asmenų. Dalyviai atvyko iš JAV, Jungtinės Karalystės, Singapūro, Brazilijos, Indijos, Graikijos ir kitų šalių. Mediacijos proceso inscenizacijų metu kiekvienas komandos narys turėjo galimybę atlikti tiek mediatoriaus, tiek advokato, tiek kliento vaidmenį. Konkurso formatas yra išskirtinis teisminio proceso inscenizacijų kontekste. Inscenizuojamose mediacijose vienu metu dalyvauja ne dvi, o keturios skirtingos komandos – dvi deleguoja po vieną mediatorių, kitos dvi – po vieną advokato ir kliento porą. Be to, dalis svarbių faktinių aplinkybių yra atskleidžiama likus vos valandai iki atitinkamo etapo pradžios, taip patikrinant ne tik dalyvių gebėjimą iš anksto pasiruošti, tačiau ir prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos. Konkurso teisėjai šių pasirodymų metu vertina ir skiria balus atskirai kiekvienam iš mediatorių ir kiekvienai advokato – kliento porai.
 
Vilniaus universiteto komanda konkurso metu tiesiogiai rungėsi su atstovais iš Jungtinės Karalystės Middlesex (Londonas), John Moores (Liverpulis), Kent (Kentas), Queen‘s (Belfastas), JAV Chapman (Orange, Kalifornija) ir Indijos Jindal Global universitetų. Pažymėtina, jog šiame konkurse varžėsi ir ilgametę dėstymo ir (ar) praktinę mediacijos patirtį turintys asmenys. Pavyzdžiui, vienam iš Vilniaus universiteto komandos varžovų iš John Moores universiteto jau yra sukakę 59 metai. Vilniaus universiteto komanda turnyro teisėjų buvo įvertinta ypač gerai: komandai vieningu teisėjų sprendimu pavyko įveikti Middlesex ir John Moores universitetus, kituose raunduose teisėjai Lietuvos komandai taip pat skyrė aukštus įvertinimus bei pateikė daug teigiamų atsiliepimų. Konkurso organizatoriai ir teisėjai sutartinai pabrėžė, jog iki šiol tai buvo aukščiausio lygio konkursas, nors tokio pobūdžio turnyrai rengiami kasmet jau nuo 2002 metų.
 
Pasak Vilniaus universiteto komandos, tiek ruošimasis iki konkurso padedant komandos treneriams, kurie yra sukaupę reikšmingą patirtį tokio tipo konkursuose kaip dalyviai, organizatoriai ir teisėjai, tiek dalyvavimas konkurso metu vykusiuose mokymuose, tiek varžymasis su kitomis komandomis stipriai praplėtė žinias apie mediaciją. Ši patirtis taip pat įkvėpė siekti ir prisidėti prie to, jog Lietuvoje kuo daugiau ginčų ateityje būtų sprendžiami mediacijos būdu, o pati mediacija būtų laikoma ne alternatyviu, o pagrindiniu ginčų sprendimo būdu.
 
Vilniaus universiteto komanda nuoširdžiai dėkoja rėmėjams, kurie prisidėjo prie to, kad Vilniaus universiteto Teisės fakulteto komanda turėtų galimybę vykti į šį konkursą ir jame tiesiogiai susipažinti su mediacija – Vilniaus komercinio arbitražo teismui, advokatų kontorai „Sorainen“ ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Alumni draugijai.
VILNIAUS ARBITRAŽO DIENA 2024 Vilniaus komercinio arbitražo teismas ir Vilniaus arbitražo bendruomenė 2024 m. rugsėjo 13 d. organizuoja Vilniaus arbitražo dieną 2024.  Išsaugokite datą! Plačiau
Kiek arbitrų turėtų nagrinėti ginčą iki 30 000 Eur ?
Vilniaus komercinio arbitražo teismas
M.Valančiaus g. 1A-7, LT-03155 Vilnius, Lietuva
Tel.: (+370 5) 261 45 17  Faks.: (+370 5) 278 43 63
El. p.: info(eta)arbitrazas.lt

Privatumo politika

  
Steigėjai
  •  
  •   


  •  


  •  
© 2013-2023, Vilniaus komercinio arbitražo teismas. Visos teisės saugomos.